Блог Начало > Блог

Важни термини в Уеб Дизайна


За всеки решил да се сдобие с уеб сайт е важно да познава до някаква степен понятията в сферата, поради тази причина подготвихме публикация с важните термини в уеб дизайна.

Responsive или Адаптивен Уеб сайт
Това е уеб сайт работещ със различна структура на различно устройство – смарт телефон, таблет и компютърен монитор. Това помага да се постигнат най-добри резултати при всяко устройство.

Видима част на уеб сайта
Това представлява видимата част от един уеб сайт, без да се скролва. Това е най-важната част в сайта.

Динамичен уеб сайт
Това е уеб сайт притежаващ възможност за промяна на съдържанието от страна на клиента или упълномощен от него служител. Това става, чрез административен панел в системата за управление на съдържанието интегрирана в уеб сайта. Всеки клиент избрал услугата получава обучение за работа с администраторския панел, като по възможност посочва технически способен служител.

Статичен уеб сайт
Наричат се статични защото е прието, че клиента не е технически способен да прави промени по тях или да добавя съдържание. Но всеки използващ професионално Xhtml и CSS би могъл. Най-често се използват за по-рядко обновявани страници. Обикновено уеб дизайнерът, правил уеб сайта, срещу месечна такса прави обновяванията. В повечето случай излиза доста по-евтино от динамичните уеб сайтове.

CMS
Това представлява система за управление на съдържанието в сайта. Примери – WordPress, PrestaShop, Joomla, както може да бъде и авторска.

HTML
Основният език на който се гради визуалната част от уеб сайт или друго онлайн приложение.

CSS
Основният език за стилизиране на HTML, чрез него се управлява как елементите в html се показват в браузъра.

Хостинг
Хостингът представлява срочен абонамент осигуряващ на клиента място на компютър (сървър) където да разполежи уеб сайта си. Уеб сървърът представлява мощен компютър със специфичен набор от програми осигуряващ качествената работа на сайтовете в интернет. Изборът на хостинг фирма е изключително важен за работата на уеб сайта. Също хостинг компаниите осигуряват на сайта ви много добра и непрекъсваща връзка с интернет. Наш основен хостинг партньор е ICN.Bg

Домейн – или име на уеб сайта – www.name.com
Домейнът е името, с което вашата страница се представя в интернет. Най-често се продава от хостинг компании. Изборът на име е важна част от успеха на един уеб сайт. Може да бъде: .com (company); .net (network); .bg (Bulgaria); . info (information); .org (organization); .eu (Europa) и др.

Ако имате въпроси, ще се радваме да Ви помогнем: