Блог Начало > Блог

Статичен или динамичен сайт – кое да избера?


Сайтовете се делят на статични и динамични по тяхната най-обща функционалност и техническите методи за изграждане.
При статичния всяка от страниците се изгражда по отделно в самостоятелен файл, на който се разполага цялото съдържание като текстове, снимки, и т.н.
При динамичния оформлението и неговата навигация се управляват от един общ шаблон. Разликата е в това , че всяка отделна страница се съдържа в бази данни, които се появяват едва, когато потребителят кликва върху определената страница и данните се сглобяват „динамично“, за да я визуализират.
В днешната статия ще разгледаме до най-малката подробност какви са разликите по между двата типа уеб сайтове, какви са предимствата и какви са недостатъците им.
Ще научите и как да преминете от динамичен към статичен сайт.

КАКВО Е СТАТИЧЕН САЙТ?

Статичните сайтове са изградени и написани основно на HTML - представлява програмен език, посредством който се структурира визия от текстово съдържание и изображения.
В зависимост от нуждите си, можете да използвате и други допълнителни програмни езици, като CSS например. Ако желаете страниците ви да са една идея по-разчупени за потребителите, използвайте JavaScript.
При статичния сайт липсва административна система за управление на съдържанието, което означава че неговото съдържание може да бъде променяно само от уеб дизайнера, който го е изработил или от друг специалист, притежаващ нужните технически познания за тази цел.
Този тип сайт е подходящ за изработката на лични, информационни или представителни уеб страници, чието съдържание не се нуждае от ежедневно обновяване.

ПРЕДИМСТВА НА СТАТИЧНИЯ САЙТ

Позволява пълна свобода относно дизайна – това означава, че можем да правим каквито пожелаете промени по външния му вид;
По-добро оптимизиране в търсещите машини на всяка отделна страница;
Бърза скорост на зареждане – причината за това е, че липсва допълнителна сървърна обработка и връзка с база данни, както например е при динамичните сайтове. Зареждането на един добре направен статичен сайт е в пъти по-бързо в сравнение със зареждането на един добре направен динамичен;
Разполагате с резервно копие на информацията си което може да се съхранява дори на вашия компютър, защото архивът е малък;
Миграцията на сайта ви, в случай, че имате нужда от това, става много по-лесно;
Възстановяването на информацията става за минути, в сравнение с динамичния уеб сайт и това се дължи на факта, че възстановяването от бекъп протича по-бързо, понеже не трябва да възстановявате бази данни, а само файловете.
Значително по-защитени са от хакерски атаки.


Сега разбирате защо ние програмираме ръчно сайтовете ви и те са елегантни, бързи и 100% защитени.

Ако имате въпроси, ще се радваме да Ви помогнем: