Блог Начало > Блог

SSL/TLS сертификати


Три ключови характеристики за всеки бизнес. Вярвате или не, TLS сертификатът е един от най-важните елементи във Вашия сайт. Добавяйки го към арсенала Ви от конкурентни предимства, Вие вдъхвате непоклатимо доверие във Вашия бизнес. И обратното – липсата му или употребата на неподходящ за целите на Вашия сайт, има силата да разруши доверието във Вашия бизнес и да подари клиентите Ви на конкурент.
TLS сертификатът е малък файл, който сайтът Ви използва за създаване на защитена среда за всички негови посетители. Той криптира информацията, която те споделят с Вас, и не позволява на трети (злонамерени) лица достъп до чувствителните им данни.
Когато закупувате SSL сертификат, Вие избирате да го притежавате за период от време. След този период, той става неактивен и е нужно да се преиздаде (поднови).

Защо един сертификат изтича?

Би било чудесно да си купите нещо и да го използвате цял живот, нали? Да, но някои услуги е добре да имат период на валидност. Причината за това се крие в актуалността на информацията.
SSL сертификатът е 2 в 1: криптира и валидира собственост
Актуална информация
При покупката на сертификат с определена валидация, Вие предоставяте на издателя доказателства, че имате право да използвате сертификата. И тъй като живеем в динамичен свят с много промени, е необходимо да обновявате и потвърждавате актуалността на бизнес информацията Ви.

Споделяме няколко типа бизнес промени, които налагат годишното преиздаване на TLS/SSL сертификат:

- Смяна на домейн;
- Закриване на фирма;
- Смяна на юридическото лице (собственост);
- Закриване на сайт;
- Промяна на имейли, телефони, имена, адрес и други данни.

Какво се случва, когато Вашият SSL/TLS сертификат изтече?

Накратко: Изтичането на Вашия сертификат деактивира действието му върху сайта Ви. Дефакто Вие вече не притежавате валидация на Вашия сайт/бизнес и криптирана връзка.

Когато посетител се опита да достъпи Вашия сайт, той вижда едно сериозно предупредително съобщение. Например Google Chrome показва следното съобщение:

Връзката ви не е поверителна!
Възможно е извършители на атака да опитват да откраднат информацията ви от *домейна на Вашия сайт* (например пароли, съобщения или номера на кредитни карти).


Когато валидността на Вашия SSL/TLS сертификат изтече:

- Браузърите маркират Вашия сайт като несигурен;
- Търсачките като Google също маркират сайта Ви като несигурен и го санкционират с по-нисък SEO ранг;
- При достъп до сайта посетителите виждат голямо стряскащо съобщение и го напускат;
- Впоследствие те избират Ваш конкурент;
- Репутацията Ви пада и губите доверието на потребителите.

Ако имате въпроси, ще се радваме да Ви помогнем: