Блог Начало > Блог

Какво е SEO


SEO идва от Search Engine Optimization или казано на по-прост език – оптимизация за търсачки. Но както всичко друго и самите търсачки еволюират, техните алгоритми се развиват и се „научават“ да разпознават по-добре смисъла зад всяко едно търсене, не само ключовите думи, които то съдържа. Затова и оптимизацията за търсачки с времето претърпява метаморфоза и се превръща в оптимизация за хора (и техните намерения).
Процесът на оптимизация не е еднократен. Истинската полза се извлича, когато добрите практики се прилагат в продължителен период от време и се комбинират различни методи за действие.
Най-общо казано SEO оптимизацията се дели на два вида – вътрешнa (on-page) и външнa (off-page).

Вътрешно SEO

Тук се обозначават процесите и факторите, които са свързани със самия уеб сайт и неговите елементите.

Това може да включва:

- Съдържанието в страниците
- Вътрешни линковете (връзките) в сайта (между различните страници)
- Мета данните
- URL адресите и структурата като цяло
- Цялостната архитектура на сайта
- Картата на сайта
и още много...

Много от тези елементи се изграждат еднократно или за дълъг период от време. Но други като съдържанието и вътрешните връзки имат нужда от постоянно добавяне и опресняване, за да могат да доведат до желания резултат. Ключовата дума е „Релевантност„! Ако търсите клиенти за вашия цветарски бизнес надали ще впечатлите някого със статии за автомобили. Нещо повече – алгоритмите на търсачките са се развили до степен, в която могат да накажат вашата страница за неуместно съдържание или връзки към нерелевантни страници.

Външно SEO

Външната оптимизация обхваща всички процеси, които помагат на нашия бизнес да придобие популярност чрез външни ресурси както и изграждане на линкове (външни връзки) към вашия сайт или така наречения Линк билдинг.
Тук вече говорим за социални мрежи, специализирани каталози, форуми, директории, новинарски сайтове, онлайн магазини, дори алтернативни търсачки. Помните ли ключовата дума? Да, релевантността и тук е от фундаментално значение. Целта на външните връзки и ресурси е да допълнят вашия онлайн облик и да ви създадат положителна репутация. Това може лесно да се постигне като давате на хората това, от което имат нужда – увлекателни и полезни статии, задълбочени анализи, интригуващи игри или специални промоции. Поставете се в „обувките“ на вашата аудитория и се замислете – какво съдържание би ви било потребно, какви текстове/обяви предизвикват интерес у вас и възбуждат любопитството ви? В крайна сметка един от най-полезните източници на информация може да бъдете самите Вие!

А наградата ще е повече трафик, повече посетители, и повече потенциални клиенти!

Ако имате въпроси ще се радваме да Ви помогнем: