Блог Начало > Блог

Какво съдържание се споделя във Facebook


Защо да споделяте съдържание и какво точно се харесва и споделя във Facebook?

В Интернет няма 100% работещи рецепти. Няма съдържание, което да е 100% гарантирано, че ще се хареса и ще постигне вирусен ефект. Но има редица фактори, с които можете да се съобразите и да повишите значително шансовете си за целта!

Нека започнем с малко статистика

47% от клиентите първо прочитат 3-5 страници със съдържание, преди да извършат покупка.
Компаниите с блогове имат около 67% повече нови потенциални клиенти, отколкото компаниите без блог.
Тоест, задължително е да поддържате фирмен блог, информация от който есто да споделяте в страницата си във Facebook. Какво обаче да е съдържанието на блога, за да се споделя във Facebook? Най-общо казано: ПОЛЕЗНО!

Още малко статистика

94% от потребителите споделят статии в социалните мрежи, защото ги намират за полезни.
За да споделите полезно съдържание, трябва да сте наясно с бизнеса на клиентите си, да ги познавате и да позавате техните проблеми, които можете да решите. Това не винаги е лесно, но е единствения гарантиран начин да успеете. Предложите ли им решения на наболели техни проблеми, Вие им оказвате, че сте достойни да Ви се доверят. А след това е лесно 😉
Ако обаче клиентите Ви са с разнопосочни интереси и от различни браншове? Тогава трябва да заложите на широкоспектърни публикации, които да се харесват от по-голяма аудитория. Това е много трудно да се постигне. Все пак, можем да Ви дадем няколко одсказки какво съдържание се споделя, независимо от аудиторията:

Интересно съдържание

Ако написаното от Вас грабва потребителя, забавно му е и го разсмива, той ще го изчете на един дъх и ще го сподели. Но внимавайте! Ако е твърде далеч от Вашата дейност, това споделяне няма да има особен ефект за бизнеса Ви.

Провокативно съдържание

Най-сигурният начин Вашите публикации да се споделят е чрез провокативното съдържание. То обаче е нож с две остриета – винаги рискувате да си навлечете неприятности. Има теми, които сами по себе си са толкова провокативни, че дори снимка и заглавие са достатъчни за много харесвания и хейтове. Например:
- Предпочитания на марки (в конкретен сектор) - Спортни, музикални или други пристрастия - Сексуални пристрастия и сексуален хумор - „Горещи“ сензации на деня

Внимавайте! Ако започнете да пишете по такива теми ще съберете много харесвания и споделяния във Facebook. Но ще свалите нивото на професионализма, с което потребителите Ви асоциират! Не прекалявайте! Този, който говори експертно не говори за злободневните теми и обратно – не го забравяйте!

Подхранващото его?!

Подхранете его-то на своите потребители и ще ги спечелите. Те ще Ви харесват, уважават и Вашето съдържание ще се споделя във Facebook. Тък визираме тънкото подхранване на егото, а не грубото такова 😉 Бъдете изключително внимателни! Не преминавайте границата. Ако например сте в бизнеса с авточасти, можете да подхранвате егото на притежателите на премиум автомобили, но не трябва да злепоставяте останалите! Напротив – следващите Ви подхранващи егото публикации трябва да са насочени към тях.
Всичко написано по-горе е в резултат на наблюдения от практиката. Не претендираме, че съвпада с „написаното в учебниците“, но към момента и в нашата действителност е 100% работещо.

На Ваше разположение сме, ако желаете да Ви помогнем за по-качествено съдържание и споделяне. Преди да го направим, ще анализираме в детайли целите и дейността на бизнеса, уебсайта и Facebook страницата Ви (ако не сте наш клиент, за който ги знаем, разбира се).

Ако имате въпроси, ще се радваме да Ви помогнем: