Блог Начало > Блог

Как да създадете сигурна парола


На пръв поглед е много лесно, правим го постоянно. В поредната форма ни се показва поленцето за парола, пишем, повтаряме в следващото поленце, enter и готово. Разчитаме, че никой зложелател никога няма да се досети?! И вярваме, че данните ни са защитени, докато изведнъж се оказва, че сме изгубили профила си. Или от банковата ни карта са изтеглени доста пари от Малдивите, макар отдавна да не сме ходили по-далеч от Околовръстното. Изборът на парола е едно от първите базови правила, които трябва да усвои всеки интернет потребител, ако не иска да страда горко. И в него няма никаква доза изкуство, важно е просто да знаете основните правила и да намерите своята система, която да работи и да е достатъчно сигурна. Можете да я изберете от вариантите, които ще намерите по-долу. Но първо – какво е задължително да избягвате.

Днес се смята за правило, че никой сайт не съхранява паролите на потребителите си директно, те са криптирани и не могат да бъдат възстановени до това, което сте въвели. Но първо – не можете да сте сигурни, че всеки сайт спазва това правило и второ – винаги има риск да въведете паролата във фалшива страница и така тя да попадне не където трябва. После за хакера не е никакъв проблем да влезе в друг от акаунтите ви и стъпка по стъпка отново да ви причини много сериозни проблеми.

Освен това, дори паролата да е съхранявана в криптиран вид, това има смисъл само ако се използват системи за криптиране, които са достатъчно сигурни. Много от най-популярните преди десетилетие подходи днес са лесни за разгадаване… А това има за какво да ни кара да се замислим по отношение на днешните системи след още няколко години.

Нека не ви зареждаме с песимизъм – мениджърите на пароли като цяло са добро решение, доказаните варианти са със сериозна защита, която не би трябвало да ви създаде проблеми, дори да бъде пробита. Както винаги в света на киберсигурността – много е трудно човек да остане на границата между небрежността и параноята, а именно – в територията на здравия разум.

И така, идеално решение няма. Във времената, в които не се налага на помним дори телефона на гаджето си, си струва да намерим достатъчно сигурно решение за себе си, а ние поне се надяваме да сме ви дали добри идеи. Хубаво е да използвате специални символи като @#$%&={}[]+ но някои сайтове не позволяват всички. Те трябва да са смесени сред ГЛАВНИ и малки букви и цифри. Така вероятността паролата ви да оцелее е в пъти по-голяма, а ако има и двуфакторно удостоверяване с SMS например вече можете да сте по-спокойни. Ние сме експерти в сигурността, ако имате нужда от нещо - насреща сме.

Ако имате въпроси ще се радваме да Ви помогнем: