Блог Начало > Блог

Дизайнът който продава


Някои прости правила при дизайна на нашия онлайн магазин могат драстично да увеличат продажбите ни. И обратното – ако не ни хрумне да се предпазим от някои уж дребни грешки, това може да ни струва скъпо.

Независимо дали сами подготвяте електронния си магазин, дали сте в позицията на дизайнер, или пък собственик на сайт, който иска да знае за какво да внимава, представяме ви 10 основни правила, задължителни за успешния онлайн магазин през 2021 г.

В интернет всичко се вижда. Докато не е толкова лесно да обиколите всички магазини на големите си световни конкуренти, да прегледате техните сайтове е въпрос на минути. Разбира се, целта не е просто да „откраднете“ добрите идеи, а да намерите с какво можете да изпъкнете. Да проверите сами какво ви улеснява, докато правите поръчката, кое ви затруднява и може да бъде подобрено. И после да започнете да надграждате.

И така, щом става дума за уеб дизайн, време е да споменем двете основни направления, в които той се изразява в наши дни. Потребителският опит (User Experience или UX) е всичко онова, което отразява преживяването на госта ви на вашата страница. Колко удобно и интуитивно е подредено всичко, как вниманието му се насочва към точните места, дали текстовете са четими. От друга страна идва потребителският интерфейс (User Interface или UI), в който акцентът пада върху визуалната страна.

Ние сме лидери в дизайна, достатъчно е да ни се доверите а ние ще се погрижим за всичко, не го мислете вие!

Ако имате въпроси ще се радваме да Ви помогнем: