SOCIAL MEDIA


Статия № [2.10] Що е то SEO оптимизация?
SEO (Search Engine Optimization) е процес на подобряване органичната видимост на сайта Ви в търсещите машини в интернет (Google, Yahoo, Bing). Въпреки че акронимът засяга търсачките, в същността му заляга разбирането на потребителските нужди.

- Каква информация искат да научат Вашите потенциални потребители?
- Какво съдържание желаят да прочетат или видят?

Правилните отговори на тези въпроси са ключови, за да оптимизирате сайта си по начин, който едновременно да бъде лесно четим от ботовете на търсачките, но и интересен за хората, които посещават магазина Ви.

Уточнение: Когато говорим за търсачки, нямаме предвид само Google. Други търсачки са Bing, Dir, Start и др. Google обаче е пазарен лидер, използва се най-често от потребителите и се утвърди като нарицателно за търсачка.
Статия № [2.9] Що е то органично (organic) позициониране?
Има два начина да присъствате в Google – платен и безплатен. Платеният е чрез реклами – банери в дисплейната мрежа на Google, реклами при търсене по ключови думи и пр.

Безплатния наричаме още органичен. Това са всички резултати при търсене, които не са маркирани с Ad. Преди време резултатите в търсачката се ограничаваха до поредица от сини линкове със или без етикет Ad и разграничаването беше лесно.

Днес обаче, тъй като всяка търсачка има интерес да предостави възможно най-интересното и релевантно съдържание на своите потребители, първата страница в Google вече изглежда по съвсем различен начин. Имаме карусел (поредица) от картинки, локален бизнес, листнат с повече детайли и карта в дясната страна, по-голяма карта с обекти в околността или пък кутийки с „Хората търсят още…“ или „Вижте резултатите и в…“ Тези фактори налагат да бъдете все по-добри и креативни при SEO оптимизацията на Вашия сайт.

Търсещите машини изпълняват основно 3 функции:
- Обхождане (crawling): обхождащите ботове или „паяци“ на търсачките „обикалят“ интернет в търсене на съдържание и URL-и, които свързват помежду им.
- Индексиране: Съхранение и организиране на съдържанието, намерено по време на процеса на обхождане. Веднъж щом Вашата страница е индексирана, тя ще бъде показана при релевантно търсене.
- Ранкинг: Подреждане на съдържанието по релевантност – търсачката класира по поредица от критерии, като дава по-висок ранг на резултатите, които най-добре отговарят на дадено търсене.
Статия № [2.8] Подберете ключовите думи.
При разписване на заглавието, поставете ключовите думи в самото му начало. Ако там не пасват, то със сигурност не ги пропускайте в следващата част на изречението. Добре е със същите думи да започва и Вашето мета описание. Ако предлагате бижута – използвайте тази категория в различни словосъчетания, които да пасват добре на страницата, която оптимизирате. Напр. дамски бижута, бижута за Вашия официален повод, ежедневни бижута и т.н.

Недобра практика в мета описанията е да ги препълните с една и съща ключова дума. По-скоро се постарайте да намерите нейни синоними, които също са популярни сред потребителите. В допълнение, най-важната задача на мета описанието е да бъде релевантно на съдържанието, което сте поместили на дадената страница. То трябва да резюмира ключовото послание, но да го предава кратко и разбираемо.

Направете си следния тест – ако прочетете сами своето мета описание, ще разберете ли какво можете да откриете във Вашия магазин или на конкретната страница?

URL-ите или линковете, както ги наричаме разговорно, са третият елемент, който търсачките вземат предвид, а потребителите виждат, когато магазина Ви се класира органично в уеб. На първо място, създайте URL, който ясно да казва какво потребителите ще открият на дадената страница.

Какво ще откриете на https://www.example.com/produkti/nivea-creme-422777670168.html ? А на адрес https://www.example.com/nivea-creme ? Интуитивно вече усещате разликата, нали? Вашите потребители биха кликнали на URL адреси като втория.

Видимата част от мета заглавието в резултатите от търсенето съдържа между 50 и 60 символа. Старайте се да предадете смисъла чрез тях, защото остатъкът ще бъде „изрязан“ и няма да се вижда преди потребителят да отвори линка.
Все пак не си позволявайте компромис с качеството за сметка на количеството. По-добре част от заглавието Ви да не се вижда, отколкото да сте сложили заглавие, което няма смисъл.

Дължината на мета описанието трябва да бъде около 155 знака. При URL-ите нямаме правило, но твърде дългите URL-и също биват „изрязвани“ при визуализиране в резултатите. Мислете в минимум знаци и максимум яснота. Не забравяйте ключовите думи – включете основната и в URL адреса.
Статия № [2.7] 5-те най-популярни програмни езика в уеб разработката.
Ако сте решили да се насочите към разработката на уеб приложения, може би се чудите с кой от всичките програмни езици да започнете.
За да навлезете в програмирането, първо трябва да добиете основните познания и умения като например алгоритмично мислене, за което в началото не е толкова важно с кой точно език за програмиране ще започнете.
Някои от подходящите програмни езици, с които можете да започнете и ще Ви е по-лесно, са JavaScript, Python, C#, а защо не и с PHP, ако искате специално да разработвате уеб сайтове.
Към тези програмни езици се добавя и Java, който обаче ще Ви е по-труден като за начало. Тези пет програмни езика фигурират във всяка една класация за популярност и използваемост.
Ако има един програмен език, за който категорично може да се каже, че е най-популярен и най-използван, това е JavaScript. Той е основен компонент във Front-end разработката на уеб приложения. За девета поредна година е на първо място в класацията за най-използван програмен език в StackOverflow (най-известният портал за разработчици).
Как точно се подреждат останалите програмни езици обаче е по-трудно за категорично определение. Причината за това е, че популярността на езика зависи от контекста. Някои езици са много популярни и подходящи за определени типове приложения, например Python за машинно обучение и анализи на данни, Java за Back-end сървърни разработки, PHP за уеб разработката, C# за Windows програми и мобилни игри. От друга страна, има разлика между това кои езици са най-харесвани от разработчиците и кои са най-търсени от компаниите. Когато има съвпадение, както е например с Python – едновременно е много харесван от разработчиците и търсен от компаниите, тогава този език се изкачва в челните позиции на всички класации.
В зависимост от това на какви данни се базира класацията, можем да видим програмните езици на различни позиции. Има различни класации за популярността на програмните езици:

PYPL – честота на търсене на помощни материали (туториали) за даден език в Google;
- TIOBE – брой на резултатите по името на езика в търсачките (Google, Bing, Yahoo! и други);
- Octoverse – данни от GitHub (най-използваната платформа от разработчиците за контрол на версиите);
- StackOverflow, StackShare, Developer Nation – данни от портали и организации за разработчици;
- Statista – услуги и платформи за статистически изследвания;

JavaScript е един от основните компоненти на уеб заедно с HTML и CSS. Използва се в разработката на уебсайтове, уеб приложения, игри и мобилни приложения.
През 1995 г. Netscape (компанията, създадена от разработчиците на първия уеб браузър с графичен интерфейс – Mosaic) решава да разшири възможностите на новия си уеб браузър Netscape Navigator, като добави към него поддръжка на скриптов език. След първоначални опити за вграждане на програмните езици Java и Scheme, се стига до това Брендън Айк да създаде изцяло нов интерпретируем език за програмиране, който той нарича LiveScript. При пускането на новата версия на браузъра през декември 1995 г., езикът е преименуван на JavaScript. Както се разбира по-късно, изборът на Netscape за името е повлиян от известността на Java по това време и възможността новият скриптов език да привлече по този начин повече внимание.
JavaScript не бива да се бърка с Java, това са две изцяло отделни технологии. Java е програмен език, чиито програми се компилират, преди да се изпълнят, докато JavaScript е скриптов език, който се изпълнява от интерпретатор (JavaScript engine). Такъв интерпретатор има в уеб браузърите и в сървърната платформа Node.js.
До преди появата на JavaScript уебсайтовете са били статични страници, съдържащи само текст и изображения. С добавянето на JavaScript страниците се раздвижват чрез използването на различни функционалности като:

- Промяна на външния вид на обектите – преоразмеряване, движение, показване, скриване;
- Валидиране на данни, въведени в полетата на формите;
- Зареждане на ново съдържание, без нуждата да се презарежда страницата (Ajax);
- Проследяване на поведението на посетителите (за анализи, персонализация) и други.
- JavaScript е най-използваният език за програмиране от разработчиците. За огромната популярност помага и това, че той вече може да се използва и в Back-end разработката – чрез Node.js. Вижте още: Какво е Node.js? | Blog

Три най-отличителни характеристики на JavaScript според разработчиците:

- Може да се използва във Front-end и Back-end разработката;
- JavaScript е навсякъде;
- Има много и страхотни рамки за разработка (frameworks).
- Други: бърз, лек, гъвкав, в днешно време няма устройство, което да не го поддържа.
- Съществува цяла JavaScript екосистема от софтуерни пакети, библиотеки, инструменти, компоненти и други ресурси, които се използват в етапите на целия процес на разработката.

Python е език за програмиране с общо предназначение, позволяващ на разработчиците да използват различни програмни стилове (функционален, обектно ориентиран и други). Използва се в Back-end разработката на приложения, за анализ на данни, машинно обучение и други. Python се счита за най-подходящият програмен език за начинаещи, поради това, че е достъпен за научаване, ясен за четене и лесен за писане.
Python е един от най-добрите езици за използване, когато става въпрос за работа с научни и математически данни за анализ.
Създаден е от Гуидо ван Росум през 1990 г. Нуждата да се създаде този език идва от невъзможността да се подобрява програмният език ABC, което Росум счита за най-големия проблем. Друга допълнителна причина е това, че Росум вижда нуждата от по-добър начин за системна администрация на операционната система Amoeba. Така той разработва нов скриптов език, който да е с общо предназначение (тоест да не е специфично свързан със спомената операционна система) и в който реализира много подобрения и решения, невъзможни при програмния език ABC.

PHP е бърз и гъвкав програмен език, на който се създават динамични уебсайтове – от блогове до онлайн магазини. Най-известната и използвана CMS платформа WordPress е написана на PHP.
PHP е създаден от Размус Лердорф с идеята да се използва за поддържането на личния му сайт. През 1995 г. е пусната първата версия. В началото името на езика е означавало Personal Home Page, но след време се променя на PHP: Hypertext Preprocessor. PHP може да се вгражда в HTML (основния език за създаване на уеб страници).
За разлика от останалите програмни езици PHP е специализиран език за уеб разработка и създаването на уебсайтове. Над 70% от сайтовете в уеб са създадени с него.

C# (произнася се: си шарп) е програмен език с общо предназначение, създаден от Microsoft през 2000 г. В началото името му е било C-Like Object Oriented Language (cool), но по-късно е променено на C#, за да се предотвратят потенциални проблеми със запазената марка. Разработен е като част от софтуерната платформа .NET за създаване на приложения за Windows. C# е известен като езикът, на който се създават програми за Windows платформата, но в днешно време се използва за разработката на VR (virtual reality) игри, десктоп, мобилни и уеб приложения.
Създаването на програми на C# се извършва в среда за разработка (Microsoft Visual Studio). Написаният код се компилира и се създава изпълним файл. С Visual Studio може да се създават всякакви програми – десктоп, мобилни и уеб приложения/уебсайтове.
За създаването на уебсайтове се използва софтуерната рамка ASP.NET. От сървърна страна ASP.NET работи с уеб сървъра IIS (Internet Information Server), за да доставя съдържание в отговор на клиентските заявки.
Поне 8% от сайтовете в уеб са създадени на ASP.NET.

ASP.NET (само за Windows) има алтернатива – ASP.NET Core. Това е платформа с отворен код за разработка на модерни уеб приложения, която се поддържа на различни платформи – можете да разработвате уеб приложенията на устройство с Windows, Linux, macOS. Друго предимство на тази платформа е, че можете да хоствате приложенията на различни платформи (Windows, Linux) с уеб сървъри като IIS, Nginx, Apache и други. Например можете да инсталирате ASP.NET Core на сървър с CentOS 7 и уеб сървър Apache. На този сървър можете да разположите сайт, който сте разработили с ASP.NET Core във Visual Studio.
Java е програмен език най-често асоцииран с разработката на клиент-сървър приложения, използвани от големи компании. Програмите, написани на Java, могат да работят на всяка платформа (Windows, Linux, Android), която поддържа Java. Освен в бизнес приложения, Java се използва и в Android мобилната операционна система.
Java е разработен от Джеймс Гослинг в Sum Microsystems (придобита по-късно от Oracle). Програмният език е пуснат през 1995 г. като основен компонент в Java платформата. Първоначално името на езика е Oak (от англ. дъб), заради дървото, което растяло до офиса на Гослинг. Като краен вариант езикът получава името Java – нарицателно за различни видове кафе от индонезийския о. Ява. От там и логото на езика изобразява чаша горещо кафе.
Три най-отличителни характеристики на Java според разработчиците:

- Страхотни библиотеки;
- Широко използван;
- Отличен инструментариум;
- И още: голямо количество документация, големи общности от разработчици и други.

Java се използва в Back-end частта на популярни приложения и уебсайтове: IBM, Uber, Airbnb, Google, Pinterest, Netflix, Instagram, Slack и други.
Статия № [2.6] Бизнес планиране - какво, как и защо?
Едни от най-популярните инструменти, които ще Ви помогнат да проследите дигиталното си представяне и ефективността на рекламите, водещи към сайта, са:

- Google Analytics за представянето на рекламните канали в отвеждането на трафик към сайта Ви.
- Facebook Ads Manager за измерване ефективността на рекламата във Facebook.
- Hotjar, за да знаете колко потребители какъв процент от съдържанието разглеждат.
- Google Search Console, Serpstat, Ahrefs, за да оптимизирате SEO представянето си и да знаете на какви позиции се класирате при Google търсене.

Идентифицирайте важните за Вас метрики – броя посещения в сайта или магазина Ви, връщащите се потребители, ангажираността на феновете Ви в социалните мрежи или пък времето, прекарано на някоя от страниците в сайта Ви. Това са част от цифрите и тенденциите, които самите ние следим, но няма универсално правило. Подберете ги спрямо целите си и интеграциите, които сте направили с всяка от платформите.
Добре е да разгледате данните за по-продължителен период от време – цялата година спрямо предходната например. Вземете предвид глобалната ситуация и факта, че тя доведе до някои неочаквани промени в определени месеци от 2020 и 2021 г. Влияние оказват и динамичните промени в самите платформи – липсата на данни от потребителите на iOS устройства във Facebook понижава цялостно резултатите от тази социална мрежа, без Вие да имате вина за това.
Не по-малко важно е да разгледате прогреса си и във вътрешните системи – CRM системата, интеграцията за следене на складовите наличности, ако продавате продукти, процесите на работа с куриери, подизпълнители, доставчици и дистрибутори.
Добър ход на този етап би бил да съберете своите служители и да поговорите с тях, за да добиете по-обективна представа за детайлите. Отново те могат да Ви съдействат и с предоставянето на справки, така че не се колебайте да ги включите в процеса.
SWOT анализът е популярен и много полезен начин да си изясните силните, слабите страни, възможностите пред бизнеса и заплахите за него. Можете да го дадете и като задача на своите служители, за да проверите тяхната гледна точка към бизнеса Ви.
Анализирайте събраната от всички източници информация като една съвкупност и разпишете изводите си. Подгответе се, че ще има както позитивни, така и негативни. Не се стряскайте, имате цяла година време да превърнете и минусите в плюсове.
След анализа идва ред на същинската част от планирането, а именно поставянето на цели за бъдещето. Придържайте се към това да бъдат точни, да бъде ясно как ще се изпълнят и да са лесно измерими. Ако е необходимо, детайлизирайте повече, но не си позволявайте да описвате грандиозни планове, които не е съвсем ясно как ще изпълните. Важно е и да приоритизирате правилно – започнете с най-значимите и належащи промени, а назад в списъка подредете второстепенните и третостепенните.

Преди да запишете каквато и да е цел, запитайте се Защо?

– Защо ми е важно това да се случи?
Защо това ще повлияе положително за бизнеса ми?.

Така ще отсеете наистина ценните идеи.

За да Ви е по-лесно да групирате целите си, предлагаме да използвате за основа 4-те П-та в маркетинга – Product, Price, Place, Promotion.

- Продуктът. Ако създавате ръчно изработени бижута, с какво можете да ги направите по-добри през 2022 г.? Дали можете да поръчвате по-качествени материали? А да уздравите закопчаването, ако имате оплаквания за изгубени бижута заради проблем със закопчалката? В анализите ще видите слабите места и ще работите, за да ги превърнете в силни. Имате ли ресурсите да пуснете нов продукт на пазара? А ще Ви донесе ли това по-голям пазарен дял? Особено при стартиращите бизнеси, да оптимизирате на продуктово ниво, може да Ви отведе в съвсем нова посока.
Не забрявайте, че каквото и да правите, ако продуктът не е с достатъчно добро качество, усилията Ви отиват на вятъра.

- Цената. Можете ли да печелите повече от най-продаваните си продукти, или услуги? А да увеличите продажбите на други чрез дългосрочно намаление на цената? Всеки търговец иска да печели повече с по-висок марж, но реалистично ли е това във Вашия случай и по какъв начин трябва да се случи? Разиграйте сценариите в табличен вид, за да е максимално прегледно. Помислете, ако целта е да увеличите стойността на продажбите си с 20%, как ще повлияе това на всички останали бизнес процеси.

- Мястото на продажба. Тук работете за подобрение на Вашия физически магазин и/или уебсайт. Има ли нужда да освежите интериора в магазина, можете ли да отворите нов през 2022 г.? С достатъчно като брой и умения персонал ли разполагате, или се стремите към повече и по-добре обучени служители? Как ще го постигнете? Все още нямате сайт? Ами превърнете това в цел номер 1 за новата година.
Статия № [2.5] Какво правят конкурентите? А клиентите Ви?
Вероятно вече сте се убедили, че Вашият бизнес не работи самостоятелно и независимо от околните фактори. Вашите конкуренти и клиенти определят пазара и средата, в която работите. На първо четене това звучи логично и не е новина за никого. Новината обаче е, че много често забравяме да се оглеждаме в другите, а там се крият много отговори.

Преди да финализирате своето планиране, хвърлете един, два или малко повече погледи към работата на конкурентите си. Ето какво още можете да направите:

Идентифицирайте техните продукти и услуги, които пряко опонират на Вашите.
- Разпишете предимствата и недостатъците на всеки от тях спрямо Вашите, за да разберете обективно кой събира повече точки.
- Анализирайте посланията им и към кого са насочени.
- Отделете си няколко дни и се превърнете в таен клиент. Разгледайте магазините и сайтовете им, поговорете или си пишете с техните служители, преминете през процеса на поръчка. На всеки един етап ще откриете с какво Вие сте по-добри или какво имате да подобрявате. Освен това, ще съберете ценна информация от първо лице и ще можете да я използвате при разговори с Вашите клиенти.
- Като споменахме Вашите клиенти… познавате ли ги? Какви са техните нужди и желания? Ако имате отговори на тези въпроси, то значи Ви е доста лесно да структурирате правилно предложенията, посланията и рекламите си. Ако се колебаете, опитайте да оформите т.нар. buyer persona. Това са Вашите идеални клиенти с техните особености, ето на кои въпроси е важно да откриете отговор:

На каква възраст е клиентът?
- Къде живее и работи?
- Каква позиция заема?
- Какви са неговите професионални цели?
- А предизвикателствата в личния му живот?
- Какви са неговите нужди?
- Какви са посланията или събитията, които го подтикват към покупка на Вашия продукт или услуга?

Ние можем да ви помогнем за всичко просто е нужно да ни пишете.
Статия № [2.4] Съвети и тактики за успешни Facebook кампании.
Искате още по-успешни рекламни кампании във Facebook? Facebook е най-посещаваната социална мрежа с близо 3 млрд. потребители месечно и е рекламен канал номер 1 за много бизнеси. На какво се дължи това и кои са основните конкуренти на Facebook?

Основният конкурент на Facebook в момента е самият Facebook, тъй като позициите им са доста твърди. Слабостите им си проличаха тази година покрай проблемите с Apple и ъпдейтите на операционната система. Предстоят важни неща и през следващата година, свързани с cookie-та и други фактори, които не зависят изцяло от тях.

Защо рекламодателите толкова много я харесват? Причината е простичка – тази платформа успя да изгради изключително знание, което им предоставя.

Предизвикателства ще има, но за рекламодателите това продължава да е най-ефективната социална мрежа, особено в дисплейната реклама. Разбира се, за някои бизнеси, Google дисплейната мрежа може да работи по-ефективно от Facebook, но в общия случай тук откриваме най-силната дисплей реклама, която успява да носи стойност дори и след сътресенията от април тази година, когато промяната в целия интерфейс беше сериозна.

Малко са нишите, които са забранени или неудачни и не могат да бъдат представени. Най-големите затруднения понякога са в B2B нишите, за услугите с много сложна фуния. Когато е многостъпков процесът, който води до продажба, вземането на решения не става с показване на банери. Facebook рекламата може да помогне само на някои етапи, но не и на всички. Много по-важно е търговците в компанията да притежават уменията да сондират потенциални контакти и клиенти.

Facebook рекламата не продава, тя пренасочва интереса на хората или потенциалните клиенти към това да видят един продукт или услуга. Ако той е добър, чак тогава стигаме до продажба. Продажбата се случва не от рекламата, а от два вида продавачи – физически лица, на които звъниш по телефона и ти продават услугата, или сайта, където лендинг страниците са продавача. Те са тези, които правят продажбата в онлайн среда чрез послания, добра идея, ясна комуникация и добра навигация до решението бързо и лесно.

Сайтът е изключително важен, но когато избираме цели за кампанията, той започва да бъде още по-важен, защото сме много ограничени, ако нямаме сайт. Почти всички основни възможности и добри начини, по които да се възползваме от алгоритъма на Facebook, включват сайт и правилно настроен пиксел, инсталиран на него.
Статия № [2.3] Колко струва един сайт
От какво зависи цената за изработка на сайт?

- Типът сайт;
- Платформата;
- Фирмата;
- Опитът;
- Стратегията;
- Качеството;
- Екипът;

Повече за платформата и как нейният избор рефлектира върху цената за изработка на сайт

В общи линии имате 2 варианта за изготвяне на сайт – open-source решение и custom разработка:

1. Вариант с Open-Source решение

За илюстративен пример на open-source решение (решение с отворен код) ще ползвам WordPress. Обяснявам съвсем накратко защо избрах него – то е най-популярната платформа за направа на сайтове в цял свят. Според статистическите данни 34% от сайтовете в световен мащаб ползват WordPress. Позовавайки се на различни източници това се равнява на над 75 млн. уеб сайта. И така, да речем, че Вашият уеб сайт е подходящ за платформата WordPress. С това предположение покривам фактите, че не се нуждае от специфични функционалности, индивидуално програмиране или феноменален дизайн. Следователно, преминавате към разработката въз основа на WordPress и започвате да събирате и сравнявате оферти. Ще останете изненадани от получаването на различни ценови предложения, въпреки, че сте се спрели на конкретна платформа – WordPress, която е безплатна за инсталация.

1.2. Защо се случва това?

Точно тук идва миксът от специфични фактори, за които писах в началото – фирма, опит, стратегия, качество, екип. Ако попаднете на фирма или фрийленсър, които нямат опит, стратегията им е да създадат максимално бързо портфолио, нормално е да получите ниска цена. По всяка вероятност ще видите оферти от по няколкостотин лева (200 лв.; 300 лв.; 500 лв.). Това до определена степен обяснява предложенията и рекламите, които виждате в Google за евтини сайтове.

2.2. Базов WordPress сайт

Ако проектът го позволява, подкарването на един WordPress с безплатна тема (темплейт) е лесна задача, съответно цената е ниска. При такова стечение на обстоятелствата сами разбирате, че не се преследва качество, гонят се кратък срок за изработка и влагането на минимални усилия. Тестовете също са доста малко, защото по подразбиране се очаква, че платформата ще работи. Част от хората може да са доволни от резултата, за други да е незадоволителен. Но ако клиентът търси най-евтиното решение, това е пътят за него. Ако нямате особени претенции и сайтът е простичък за направа, тогава няколкостотин лева ще Ви свършат работа. Подобен тип уеб проекти са сайтовете тип визитки, в които се казва коя е фирмата, какво предлага и има координати за контакт.

Вариант с Custom решение (НИЕ НЕ ПОЛЗВАМЕ ГОТОВИ CMS КАТО WORDPRESS ТАКА ЧЕ ТОВА НАДОЛУ Е НАШАТА ДЕЙНОСТ)

Това е любимата ми част – custom решения. Както гласеше една реклама “Игри за напреднали!”. При custom изработка на сайт всичко е на следващото ниво. Възможностите за персонализираност, адаптации към съществуващите процеси на бизнеса, автоматизирането, адекватното брандиране, диференциране от конкурентите, обслужването на нуждите на целевите аудитории, е коренно различно в сравнение с един WordPress сайт или такъв под наем. За да може да се стигне до адекватен краен резултат с custom изработка на сайт, се преминава през повече стъпки. Това е сред причините за повишената цена на този тип решения.

Планиране на custom уеб сайт

Най-елементарният пример е първоначалното планиране на сайта. Чрез него се дефинират всички изисквания на клиента, целеви аудитории, модули, административен панел, цели на фирмата и прочие. Често в практиката едно планиране за изработка на сайт отнема поне месец. И тук се появява първата разлика в крайните цени. Щом дадена фирма или фрийленсър отделят цял месец за планирането и дискутирането на сайт, очевидно финалната цена ще е висока. Само планирането на един сайт може да струва 500 лв. за по-елементарните и да надвиши 1000 лв. спрямо сложността. Има случаи, в които дадено първоначално планиране на сайт може да струва 3000 лв., дори да достигне 10000 лв. Като последните два примера касаят корпоративни клиенти, където планирането отнема между 3 и 6 месеца. Това са казуси, в които има куп неща за проверка, външни софтуери, с които трябва да се правят интеграции и други подобни. До тук уточнихме, че първият разход по направата на custom сайт е неговото планиране. Същото варира в широк диапазон, като цената зависи от мащабите на проекта, както и от фирмата, която ще планира сайта.

Custom дизайн за уеб сайт

Следващият компонент, който се отразява в цената за изработка на custom сайт е дизайнът. Ценово нещата варират в зависимост от мащабите на проекта и дизайнера. Ако проектът е малък и по него работи фрийленсър – цената ще е по-ниска. Но при наличие на огромен сайт, по който ще работи дизайн агенция – цената ще се покачи значително. За по-малките сайтове може да намерите дизайн за 1000 лв., но трудно ще получите мечтаното от Вас. Добрите уеб дизайнери са високоплатени, ценят труда си и съответно искат повече пари. Моят съвет е да мислите в посока, че един уеб дизайн започва с цена от 3000 лв. нагоре. Особено, ако искате различни варианти, между които да избирате, претенциозен клиент сте, детайлите са важни за Вас.

Custom програмиране

За повечето клиенти това е най-скучната част и рядко се интересуват от детайлите. Но щом сте стигнали до тук, явно искате да знаете повече. При програмирането на един сайт масово се използват следните технологии:

- HTML
- CSS
- JavaScript
- PHP

Умишлено ги посочвам, за да имате предвид, че екипът, който създава Вашия custom сайт трябва да ги познава. Обективно погледнато един човек – разработчик може да е наясно с всички тях и да построи сайта сам, но често това са двама. Единият работи по т.нар. front-end, а другият по back-end частта на сайта. Custom програмирането е трудоемко и по подобие на кадърните дизайнери, добрите програмисти искат добро заплащане. Оттам се появява и високата цена за писане на custom код. На темата с цена за изработка на сайт – по всяка вероятност ще намерите човек, който да напише custom код за прост сайт за около 1000-1500 лв. Особено, ако вече е работил по подобен на Вашия сайт и има част от модулите като заготовки. Но това е един прекалено оптимистичен вариант, на който не бива да разчитате. Съветът ми е да предвидите, че за custom писане на уеб сайт ще се нуждаете от минимум 3000 лв. Цените могат само да нарастват в зависимост от сложността на проекта и екипът, който ще работи по програмирането. Спокойно могат да надвишат 5000 лв., дори 10000 лв. Сложните сайтове с множество функционалности и логически връзки са тежки за програмиране, техните цени може да скочат над 30000 лв. *** Вземете предвид, че посочените индикативни цени не включват нито планирането, нито дизайнът на сайта, те са ориентировъчни за да добиете представа.

Благодарности на Й. Геновски, автор на статията.
Статия № [2.2] Все още не сме публикували тук :-)
.............................
Статия № [2.1] Все още не сме публикували тук :-)
.............................

изработка на сайт

изработка на уебсайт

изработка на магазин

изработка на онлайн магазин

изработка на сайт цени
изработка на уеб сайт